Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

GYÖMBÉRES CUPCAKE

fotó: Jakab Krisztinafotó: Jakab Krisztina

 

induljunk ki abból, hogy a cupcake az egy bohóckodás, van a semmikülönös muffin műfaja, amit feldíszítenek értelmetlenül tüll helyett agyoncukrozott mindenféle krémekkel (kb. ugyanannyira értelmetlen, mint egy tüllboa:), és lehetőség szerint ízléstelen szórócukorral és egyebekkel megtámogatnak, de legyünk őszinték, ettől még az csak egy muffin marad

 

rendes angolszász esküvő azonban nem lehet meg cupcake nélkül, drámai mennyiségű linket tudnék hozni a vállalhatatlan és a vállalható cupcake-ekről, simán esküvői tortát is "építenek" belőle

 

na most angolszász esküvőt nem tudok felmutatni, de cupcake azért jutott ide is, azonban azonkívül, hogy a formájában kísértetiesen hasonlított a muffinból feltörekvő cupcake társaira, valójában ez a recept azt mutatja meg, hogy a cupcake tud nem csak több lenni, mint egy cicomázott muffin, hanem valójában köze sincs hozzá, szóval nézzük a konkrétumokat, azaz a hozzávalókat, majd az elkészítését a gyömbéres cupcake-nek, amelynek a tetején gyömbéres krémsajtfrosting található, a közepén pedig szórócukrok helyett egy szem sárga málna, mert az elegáns:

 

szóval a tésztához:

  • 1,5 csésze finomliszt
  • 1 evőkanál őrölt gyömbér
  • 1 teáskanál sütőpor
  • 1/4 teáskanál tengeri só
  • 3/4 csésze finomra vágott kandírozott gyömbér
  • 1 csésze kristálycukor
  • 1/2 csésze puha, szobahőmérsékletű vaj
  • 3 egész tojás
  • 3/4 csésze tej

 

a frostinghoz:

  • 10 dkg szobahőmérsékletű natúr krémsajt
  • 1/4 csésze puha, szobahőmérsékletű vaj
  • 2 csésze porcukor
  • 1/4 csésze finomra vágott kandírozott gyömbér 
  • 1 teáskanál őrölt gyömbér
  • több csipet só, hogy a frosting végeredményes egyszerre legyen sós és édes
és akkor az elkészítés:
  • melegítsd elő a sütőt 180 fokra, 
  • közben béleld ki a muffinsütőt papírkapszlikka
  • egy kisebb tálban keverd össze a tésztához megadott mennyiségű lisztet, gyömbért, sütőport, majd add hozzá a kandírozott gyömbért is
  • egy nagy tálban robotgép vagy kézi habverő segítségével keverd össze a tésztához megadott mennyiségű vajat és a cukrot, keverd hozzá a tojásokat egyenként, hogy alaposan beledolgozódjanak, majd kis adagokban felváltva add hozzá a lisztes keveréket és a tejet, és keverd, míg sima keveréket kapsz (hát azért ha nem felváltva adja hozzá az ember, akkor is lesz ebből sima tészta)
  • adagold a tésztát a kapszlikba, majd süsd 20-28 percig, teszteld fogpiszkálóval, hogy kész van-e
  • vedd ki a sütőből, és hagyd teljesen kihűlni
  • közben készítsd el a frostingot: robotgéppel keverd össze a a frostinghoz megadott mennyiségű krémsajtot és vajat, majd kisebb fokozaton, kisebb adagokban keverd hozzá a frostinghoz megadott mennyiségű  porcukrot, végül az őrölt gyömbért, a sót és a kandírozott gyömbért is,
  • ha tényleg kihűltek a muffinformájú leendő cupcake-ek, akkor kanalazz evőkanálnyi szobahőmérsékletű frosting adagokat a cupcake-ek tetejére (lehetne habzsákból is, de ehhez a verzióhoz a rusztikusabb megjelenést biztosító kanalazás ajánlott), és nyomj a frosting közepébe egy sárga málnát (ha nincs sárga málnád, akkor egy darabka kandírozott gyömbért
  • tálalásig mindenképpen hűtőben tárold

 

és ha bárki azt meri mondani, hogy ez csak egy feltörekvő muffin, azonnal hurrogd le!

 

Garamvölgyi Gerda receptje, 101 cookbooks nyomán - amúgy meg érdeklődőknek további Gerda receptek itt a livingkitchenen

0 Tovább

MANDULÁS SÜTINYALÓKA

fotó: Jakab Krisztina

fotó: Jakab Krisztina

 

hozzávalók kb. 15-20 darabhoz:

  • 1 tábla ( 125 gramm) jó minőségű étcsoki
  • 10 dkg mandula durvára vágva, majd enyhén megpirítva
  • kész piskótatészta: megmaradt piskótaszélek/darabok vagy kb. egy fél tepsi frissen sütött piskótatészta, recept itt
  • 1,5 dl tejszín
  • kb. 3-4 evőkanál mascarpone
  • (édesszájúaknak opcionálisan egy kevés porcukor)
  • hurkapálca (harmadolva-negyedelve)

 

a hozzávalókból pedig így lesz sütinyalóka, aki nem szeret tésztában tapicskolni, annak ez a recept erősen ellenjavallt!:):

  • vízgőz fölött olvaszd fel a csokoládét, zárd el alatta a lángot, de hagyd a forró víz felett a csokit és tedd félre
  • a kihűlt piskótatésztát vágd apró darabkákra
  • tedd nagy keverőtálba, és adj hozzá a tejszínt és a mascarponét
  • kezdd el a kezeddel óvatosan összedolgozni őket, míg gyúrható állagú masszát kapsz ( higíthatod több tejszínnel, ha szükséges)
  • gyúrj (kojak-)nyalóka nagyságú golyókat belőle (ha tudod, mekkora egy kojak-nyalóka, ha nem tudod, ciki:)
  • szúrj mindegyik közepébe hurkapálcadarabot (vagy kis bambusznyársat)
  • mártsd a nyalókát a csokoládéba, hagyd, hogy a felesleg lecsöpögjön, majd szórd meg egy kevés mandulával, és tedd félre vagy egy hungarocellbe tűzve, vagy sütőpapírral letakart tálcára, hogy a csoki megdermedhessen rajta

 

szóval ilyen totál egyszerű, de igazi cukiság a sütinyalóka, gyerek születésnapi partira azonban csak elszántabb anyáknak ajánlott, mert szürreális mennyiség fogyna belőle

 

Garamvölgyi Gerda receptje - amúgy meg érdeklődőknek további Gerda receptek itt a livingkitchenen

0 Tovább

TOKAJIKRÉMES KAMILLÁS PISKÓTA

fotó: Jakab Krisztina

 

legyünk őszinték, igen bizalmatlan voltam ezzel a süteménnyel, de érdemes volt nem elutasítónak lenni, kifejezetten izgalmas, és szemben a levendula émelyítő ízével (amiatt volt ám az előítélet), a kamilla sokkal elegánsabban érvényesül a süteményben, szemben a levendula agresszivitásával (szegény levendula:)

és akkor nézzük is a receptet, a hozzávalók...

 

a piskótához:

  • 12 tojás
  • 24 dkg liszt
  • egy zacskó (5-10 dkg) szárított kamillavirág(tea)
  • 24 dkg cukor

 

a krémhez

  • 1/2 üveg tokaji aszú ( minél több puttonyos, annál jobb)
  • 250 gr mascarpone
  • 10 dkg cukor (aki édesen szeretné, az adjon hozzá többet, de felesleges)
  • 15 dkg nagyszemű mazsola

 

a sütemény összeállítása:

  • fontos, ehhez előkészület szükséges: a sütés előtt pár nappal keverd össze a lisztet és a szárított kamillavirágot, és hagyd állni, hogy a liszt átvegye a kamilla illatát/ízét
  • pár nap elteltével a hozzávalókból készíts klasszikus piskótatésztát
  • azaz a lisztet szitáld át (a fennmaradó kamillavirágokat dobd ki)
  • a tojások sárgáját keverd simára a cukorral, a fehérjéből pedig készíts kemény habot egy csipet sóval felverve
  • keverd össze a lisztet a tojássárgával, majd óvatosan keverd hozzájuk a tojáshabot is
  • a tésztát felezd meg, és két külön tepsiben (nagyjából 1-1,5 centis lesz a massza beleöntve) 180 fokon süsd készre (fa fogpiszkálóval tudod tesztelni, hogy kész van-e: ha a fogpiszkáló száraz, mikor kihúzod, a tészta kész van)
  • hagyd kihűlni
  • eközben készítsd el(ő) a krémet
  • ehhez a tokajit és a cukrot keverd össze jól, majd közepes lángon kezdd el összefőzni
  • pár perccel később add hozzá a megmosott, megszárítgatott mazsolaszemeket
  • főzd tovább a keveréket, míg sűrű szirupot kapsz
  • hűtsd ki, emeld ki a mazsolaszemek kb. 1/3-át
  • a többi mazsolát és szirupot botmixerrel dolgozd össze a mascarponéval, majd keverd a krémhez az egészben hagyott mazsolaszemeket is
  • kend meg vastagon az egyik piskótát, majd borítsd rá a másikat
  • vágd kockákra, vagy nagyobb kerek szaggatóformával szaggass kis tortákat belőle
  • (ha kerek formákat vágsz, a maradék piskótát felhasználhatod sütinyalóka készítéséhez)

 

hát így, egy igazi újragondolt sütemény, ami bár nem klasszikus, de magyaros az alapanyagválasztástól, hogy ez előnyére válik-e, döntse el mindenki maga


Garamvölgyi Gerda receptje - amúgy meg érdeklődőknek további Gerda receptek itt a livingkitchenen

0 Tovább

FRANCIA CITROMTORTA

fotó: Jakab Krisztina

fotó: Jakab Krisztina

 

a mini francia citromtortácskák receptje éppenséggel megegyezik a  francia citromtortáéval, csak ugye mini tortaformában kell sütni, ha nem miniben sütjük, akkor az alábbi mennyiségek 2 tortányi mennyiségre vonatkoznak

a recept és a képen látható megvalósítás Garamvölgyi Gerdáé - a leírás alapján nem nehéz erre rájönni, hogy én nem lehetek a forrás, lévén 185 ml típusú mennyiségeket nem szoktam leírni, nem szólva arról, hogy felverek-e előre tojást a tésztához vagy kinyújtom a tésztát, ahelyett, hogy belenyomkodnám a tortaformába:) és legyünk őszinték, néha nem árt az alaposabb megközelítés. szóval

a tésztához:

  • 340 gr liszt
  • 150 gr puha (szobahőmérsékletű) vaj 
  • 90 gr porcukor
  • 2 egész tojás (felverve)
  • egy csipet só

 

a citomkrémhez:

  • 4 tojás
  • 2 tojás sárgája
  • 250 gr kristálycukor
  • 185 ml tejszín
  • 250 ml citromlé (lehetőleg frissen facsarva, de lehet vegyes citruslé is - narancs, mandarin, grapefruit, stb.)
  • 3 citrom finomra reszelt héja

 

a sütemény összeállítása:

  • a lisztet és a sót szitáld össze a munkalapra
  • fúrj egy lyukat a liszt közepébe, tedd bele a vajat és a cukrot, dolgozd össze jól. A felvert tojásokat is öntsd a vajra, majd kezdd el apránként összedolgozni a liszttel
  • gyúrd addig, míg sima tésztát kapsz, majd csomagold fóliába és tedd a hűtőbe, lehetőleg legalább egy órára
  • hűtés után, lisztes felületen nyújtsd kör alakúra, majd helyezd a kivajazott kerek tortaformába, a széleken a felesleget vágd le
  • melegítsd elő a sütőt 190 fokra, a tészta tetejére tégy zsírpapírt, majd erre nehezéket (szárazbab, rizs, stb), süsd 10 percig, majd emeld le róla a papírt és a nehezéket, és süsd további 3-5 percig, míg a tészta átsül
  • állítsd 150 fokra a sütőt és készítsd el a krémet: habverővel keverd össze a tojásokat és a sárgákat a cukorral, add hozzá a tejszínt, majd a citromlevet és héjat,
  • öntsd a tölteléket a tésztára és süsd 35-40 percig, míg a krém megszilárdul
  • hűtsd ki teljesen - és tálald
ha bárki tejszínmentes irányba menne el, annak pedig katt ide az ennél vadabb ízű citromos sütemény recept irányába

amúgy meg érdeklődőknek további Gerda receptek itt a livingkitchenen

0 Tovább

livingkitchen - nem nigella, de főz

blogavatar

Phasellus lacinia porta ante, a mollis risus et. ac varius odio. Nunc at est massa. Integer nis gravida libero dui, eget cursus erat iaculis ut. Proin a nisi bibendum, bibendum purus id, ultrices nisi.

Legfrissebb bejegyzések

Utolsó kommentek