A citromos sütiben az a jó, hogy se nem krémes, se nem nehéz, se nem édes, hanem olyan kis könnyed lezárója akár súlyosabb, pl. fondüvacsorának is.

A citromos sütiben az a nem jó, hogy nem csak afféle összekever-betesz-a-sütőbe típus. De mivel a süti előnyei számosabbak, simán belefér ez a két lépés, még nekem is.

Az első lépés, hogy

  • 20 dkg hideg vajat, fél bögre nádcukrot és 
  • 2 bögre lisztet, csipet sót kézzel gyorsan összemorzsolunk-összedolgozunk, épp csak annyira, hogy a végére már ne legyen morzsás a tészta (aki utál vajban tapicskolni, az késes aprítóval is dolgozhat, sőt, van nem gépi célszerszám is erre).

Egy kisebb (20 centis) kivajazott tortaformába (kerek vagy szögletes, kinek mi jön be) eldolgozzuk vékonyan a tésztát úgy, hogy legyen legalább 2 centi magas oldala, villával itt-ott megszúrkáljuk, majd 190 fokos előmelegített sütőben, légkeveréssel 20 percig sütjük.

Közben elkészül a citromos réteg, ehhez 

  • 4 egész tojás
  • egy csipet val és 
  • 1 bögre cukorral (kézi habverővel) habosra keverünk, majd hozzákeverünk 
  • negyed bögre lisztet meg egy 
  • kávéskanál sütőport, és 
  • 3-4 citrom frissen kicsavart levét

Ha a tészta túl van az első 20 percén, ezt a citromos keveréket ráöntjük/beleöntjük a tésztába, és további 35-40 percig sütjük. Figyeljünk, hogy ne égjen meg a tészta! Langyosan is, meg másnap is elég finom, harmadnapra sose marad.

Laktózmentes verzióhoz: a vajat kell laktózmentesre cserélni.