fotó: Jakab Krisztinafotó: Jakab Krisztina

 

induljunk ki abból, hogy a cupcake az egy bohóckodás, van a semmikülönös muffin műfaja, amit feldíszítenek értelmetlenül tüll helyett agyoncukrozott mindenféle krémekkel (kb. ugyanannyira értelmetlen, mint egy tüllboa:), és lehetőség szerint ízléstelen szórócukorral és egyebekkel megtámogatnak, de legyünk őszinték, ettől még az csak egy muffin marad

 

rendes angolszász esküvő azonban nem lehet meg cupcake nélkül, drámai mennyiségű linket tudnék hozni a vállalhatatlan és a vállalható cupcake-ekről, simán esküvői tortát is "építenek" belőle

 

na most angolszász esküvőt nem tudok felmutatni, de cupcake azért jutott ide is, azonban azonkívül, hogy a formájában kísértetiesen hasonlított a muffinból feltörekvő cupcake társaira, valójában ez a recept azt mutatja meg, hogy a cupcake tud nem csak több lenni, mint egy cicomázott muffin, hanem valójában köze sincs hozzá, szóval nézzük a konkrétumokat, azaz a hozzávalókat, majd az elkészítését a gyömbéres cupcake-nek, amelynek a tetején gyömbéres krémsajtfrosting található, a közepén pedig szórócukrok helyett egy szem sárga málna, mert az elegáns:

 

szóval a tésztához:

  • 1,5 csésze finomliszt
  • 1 evőkanál őrölt gyömbér
  • 1 teáskanál sütőpor
  • 1/4 teáskanál tengeri só
  • 3/4 csésze finomra vágott kandírozott gyömbér
  • 1 csésze kristálycukor
  • 1/2 csésze puha, szobahőmérsékletű vaj
  • 3 egész tojás
  • 3/4 csésze tej

 

a frostinghoz:

  • 10 dkg szobahőmérsékletű natúr krémsajt
  • 1/4 csésze puha, szobahőmérsékletű vaj
  • 2 csésze porcukor
  • 1/4 csésze finomra vágott kandírozott gyömbér 
  • 1 teáskanál őrölt gyömbér
  • több csipet só, hogy a frosting végeredményes egyszerre legyen sós és édes
és akkor az elkészítés:
  • melegítsd elő a sütőt 180 fokra, 
  • közben béleld ki a muffinsütőt papírkapszlikka
  • egy kisebb tálban keverd össze a tésztához megadott mennyiségű lisztet, gyömbért, sütőport, majd add hozzá a kandírozott gyömbért is
  • egy nagy tálban robotgép vagy kézi habverő segítségével keverd össze a tésztához megadott mennyiségű vajat és a cukrot, keverd hozzá a tojásokat egyenként, hogy alaposan beledolgozódjanak, majd kis adagokban felváltva add hozzá a lisztes keveréket és a tejet, és keverd, míg sima keveréket kapsz (hát azért ha nem felváltva adja hozzá az ember, akkor is lesz ebből sima tészta)
  • adagold a tésztát a kapszlikba, majd süsd 20-28 percig, teszteld fogpiszkálóval, hogy kész van-e
  • vedd ki a sütőből, és hagyd teljesen kihűlni
  • közben készítsd el a frostingot: robotgéppel keverd össze a a frostinghoz megadott mennyiségű krémsajtot és vajat, majd kisebb fokozaton, kisebb adagokban keverd hozzá a frostinghoz megadott mennyiségű  porcukrot, végül az őrölt gyömbért, a sót és a kandírozott gyömbért is,
  • ha tényleg kihűltek a muffinformájú leendő cupcake-ek, akkor kanalazz evőkanálnyi szobahőmérsékletű frosting adagokat a cupcake-ek tetejére (lehetne habzsákból is, de ehhez a verzióhoz a rusztikusabb megjelenést biztosító kanalazás ajánlott), és nyomj a frosting közepébe egy sárga málnát (ha nincs sárga málnád, akkor egy darabka kandírozott gyömbért
  • tálalásig mindenképpen hűtőben tárold

 

és ha bárki azt meri mondani, hogy ez csak egy feltörekvő muffin, azonnal hurrogd le!

 

Garamvölgyi Gerda receptje, 101 cookbooks nyomán - amúgy meg érdeklődőknek további Gerda receptek itt a livingkitchenen