Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

SAJTOS NOKEDLI A HÜTTÉBŐL

Nos, nem egy laza vacsora, nem bírtam megenni az adagomat belőle, csak egy kis pihenéssel. A sajtos nokedli, ami a sípályákon és az osztrák meg német útmenti fogadókban käsespätzle néven fut (és kis egyszemélyes serpenyőben szokták tálalni), a tojásos nokedlinkhez hasonló húsmentes étel, azzal a különbséggel, hogy a belekerülő sajt miatt még salátával fogyasztva sem lesz belőle könnyed tavaszi vacsora, de télen is inkább ebédre együk:)

fotó: livingkitchen.postr.hu

Amúgy gyorsan megvan, szóval egy hétvégi kirándulás után gyorsan összedobható. Első lépésben készítünk egy lágy nokedlitésztát mondjuk 4 főre (vagy átszámoljuk az adagot, ezt a receptet azért szeretem, mert remekül számolható belőle a kisebb adag is), ehhez gyors mozdulatokkal összedolgozok

  • 50 dkg lisztet,
  • 25 dkg hideg vizet,
  • 4 tojást,
  • 1 evőkanál (olíva)olajat és egy csipet sót.

Fontos, hogy tényleg csak lazán keverjük össze az alapanyagokat, mert ha túl sokat dolgozunk a tésztán, akkor kemény nokedli lesz a végeredmény. A lágy nokedlitészta egyébként azt jelenti, hogy épp csak elválik az edény oldalától, de a fenti arányokkal nagyot nem lehet hibázni.

Tegyük félre a tésztát, és 

  • tegyünk fel jó sós vizet melegedni, amiben majd kifőzzük a nokedliket, közben
  • 2 fej hagymát szeleteljünk vékonyra, és lehetőleg egy vas serpenyőben 3-4 dkg vajban süssük ropogósra, és szedjük ki egy tálkába a hagymát, de a serpenyőre még szükségünk lesz, hagyjuk benne a bennemaradt vajat,
  • reszeljünk le 25-30 dkg sajtot, szerintem úgynevezett bergkäse-ét, de ementáli az elterjedt megoldás mainapság, de szóval mindenképp kicsit aromásabb sajtot válasszunk, mert egyébként elég érdektelen lesz a végeredmény. 
Ha megvagyunk a fentiekkel, valószínűleg már a víz is forr, elkezdhetjük legyártani a nokedlit, ki-ki saját szokásai szerint, nokedliszaggatóval, vágódeszka+kés segítségével vagy simán kanállal szaggatva (én a vágódeszkás megoldásra szavazok) - kicsi nokedliket készítsünk, és kis adagokban főzzük ki.
Ha egy adag nokedli kész, szűrjük le, kanalazzuk át a serpenyőbe, és szórjuk meg egy adag sajttal, nokedli, sajt, nokedli, sajt, amíg van a tésztánkból, 4 főre 8-10 részletben készülök én el, de nem is használok nagy lábost a kifőzéshez. Ezen a a ponton egy fakanállal folyamatosan kevergetve kicsit (tényleg max. 1-2 perc) még melegítsük-pirítsuk át a serpenyőben a nokedlit, itt lesz fontos, hogy vas (esetleg teflon) serpenyővel dolgozzunk, mert a sajt odakap könnyen (persze attól lesz igazán finom). Tálalás előtt tegyük a tetejére a sült hagymát, daráljunk rá frissen borsot és szórjuk meg apróra vágott snidlinggel, és aztán jó étvágyat. Éhesek nem maradunk utána, az biztos.
0 Tovább

FŐZTÜNK CHILIS BABOT

főztünk, és jó lett, mondjuk nem egy zsürmé étel, de nem lehet minden az, és nem is tart sokáig megfőzni, főleg, ha bab fronton konzervekhez nyúlunk

 

kb. 3 főnyi adag lett az alábbiakból:

2 nagy fej hagymát felkockáztunk meg 2 gerezd fokhagymát is apróra daraboltunk (nem aprító, nem fokhagymanyomó, darabosan), majd olívaolajban üvegesre pirítottuk, ment hozzá 60 dkg darált marhahús, meg, meg őrölt római kömény, mikor a hús picit megpirult, ment mellé 5-6 chillipaprika, meg 2 chipotle (ez utóbbi helyett mehet jalapeno is, az nem volt itthon, igaziból az egynél többféle csípős paprika jót tesz neki), meg cayennebors

néhány perc után ment mellé 1 konzerv hámozott egészparadicsom, 1-1 doboz natúr fehérbab és kidneybab konzerv (akinek van ideje, főzzön elő babot, az is szuper), ez fontos, ha konzervet használunk, hogy natúr legyen, van mindenféle lében ázó, de onnantól nem az általad főzött ízvilág lesz a meghatározó, meg jó 20 dkg mirelit kukorica (a konzervkukorica ízével engem a világból is ki lehet kergetni, okkal), plusz 3 deci víz, ja és sózás még ekkor is

az egész lefedve rotyogott 35-40 percet, néha kavargatni kellett, kóstolgatással utánfűszerezhető, aztán reszelt sajttal (cheddar pl.) és egy-egy kanálnyi tejföllel tálaltuk

tiszta bonyolult, ugye?:)

0 Tovább

livingkitchen - nem nigella, de főz

blogavatar

Phasellus lacinia porta ante, a mollis risus et. ac varius odio. Nunc at est massa. Integer nis gravida libero dui, eget cursus erat iaculis ut. Proin a nisi bibendum, bibendum purus id, ultrices nisi.

Legfrissebb bejegyzések

Utolsó kommentek